“Ik wil wel doorstromen, maar waarheen?”

Hans van Vugt (65) woont alleen in een rijtjeshuis met twee verdiepingen. Hij zou graag plaatsmaken voor een gezin, maar heeft na 2 jaar nog steeds geen geschikte woning gevonden. Ondertussen kijkt deze Huizenaar steeds meer op tegen het onderhoud van zijn woning en tuin.

Na 43 jaar bij KLM als technisch inkoper ging Hans met vervroegd pensioen. Hij zat plotseling veel vaker alleen thuis. Toen drong het tot hem door: “ik heb behoefte aan een andere woning.”

Hele goede buren, maar geen geschikte woning
Hans woont in een rijtjeswoning in een rustige buurt. “Ik heb hele goede buren hoor”, zegt hij. “Daar ligt het niet aan.” Maar het huis in Huizen is toe aan een opknapbeurt en de tuin vraagt iedere zomer veel aandacht. “Daar heb ik geen zin meer in.”

Hans denkt ook aan later. Zijn ideale woning is een gelijkvloers appartement in de buurt. Na 2 jaar zoeken en wekelijks bellen met de woningcorporatie heeft hij die woning helaas nog steeds niet gevonden. Zoals hij het zelf zegt: “Ik kom hier niet zo makkelijk weg.” De vraag naar woningen is torenhoog. In Hans’ geval waren er nog 10.237 wachtenden voor hem.

Woningruil mislukt
“Tools om een huis te vinden heb ik niet veel”, vertelt Hans. Hij probeerde een woningruil met jonge gezinnen. Aan het aantal reacties lag het niet (zeker 83!). Er waren genoeg gezinnen die dolgraag Hans’ huis wilde overnemen. “Er was hier een gezin met kindjes die gelijk naar de tuin renden. Ze zagen zichzelf hier al wonen.”

Helaas is een passende woning vinden voor een alleenstaande van 65 een ander verhaal. Voor de woningruil voldeed hij net niet aan de inkomenseisen. Via een andere weg een woning vinden lukte hem ook niet.

Doorstromen is te lastig
“Kopen is niet meer te doen”, verzucht Hans. En huren in de vrije sector ziet hij ook niet zitten. De huurprijzen stuiten hem tegen de borst: “Dan betaal ik zo 300 euro per maand meer. En ook nog eens voor een kleiner huis.”

De ex-inkoper begrijpt niet goed dat het zo moeilijk is voor ouderen om door te stromen. “Het gaat erom dat mensen een woning vinden die voor hen prettig is. Dit huis is prima voor een gezin met 2 kinderen en ik wil kleiner wonen. Kan daar dan niks voor geregeld worden?”

Leefbaarheid
Monique Govers: ‘Wij hebben als Amersfoortse woningcorporaties volop aandacht voor leefbaarheid; het gaat hierbij zowel om de kwaliteit van het wonen in sociale zin, de verbinding met bewoners, als in fysieke zin, de stenen. De uitspraak van Piet Hilhorst, beheerder bij Omnia Wonen – ‘Er is een oplossing of we maken er één!’ – kenmerkt de inzet en bevlogenheid van mijn collega’s. Daar ben ik enorm trots op.’

Klaar met wachten
Woningen zoeken raakt Hans wel beu: “Ik heb geen zin om nog 2 jaar te wachten.” Via-via kan Hans soms reageren op een passende woning. Een kennis tipte hem laatst op een woning die vrijkomt, vlak bij de skivereniging waar Hans actief is. Of hij daar mag wonen? De tijd zal het leren.

Hans werd door de Gooise Corporaties geïnterviewd om aandacht te vragen voor de woningnood in de Gooi- en Vechtstreek. In deze regio wachten ruim 15.000 woningzoekenden tot er een geschikte woning vrijkomt.  Met lange wachtlijsten en een stop op nieuwbouwprojecten is het einde van de woningnood helaas nog niet niet in zicht.

Dit kan je doen >

ontwerp: doorendoorontwerp | realisatie: itsyourday