“Ik slaap al een jaar op een matras in de woonkamer.”

Shavana (30) woont in Hilversum met haar twee zoontjes. Vanuit haar appartement werkt ze voor een kledingketen als visual merchandiser. Net als het interieur van de winkel, verzorgt ze ook haar eigen huis tot in de puntjes. Maar daar wordt de woning niet groter van. 

Voor zoontje Naël is het een leuk spelletje: vanaf de bank op het matras springen. Hij heeft waarschijnlijk niet door dat dit helemaal niet in de woonkamer hoort. Toch wordt het matras hier iedere avond naartoe gesleept. Naëls moeder heeft namelijk geen eigen slaapkamer.

Alleen slaapkamers voor de kinderen
“Ik vind het belangrijk dat de kinderen beiden hun eigen plek hebben”, vertelt Shavana. Na de geboorte van haar tweede zoontje Noai, kreeg hij daarom haar kamer. Shavana improviseerde een eigen mobiele slaapkamer met een matras in de woonkamer. Ondertussen startte ze de zoektocht naar een ander huis. Dat viel tegen.

“Ik woon hier nu 5 jaar, maar het lukt mij niet om in aanmerking te komen voor een ander geschikt huis voor mij en de kinderen.” Haar huidige 3 kamerappartement uit de jaren ‘50 is klein en verouderd. “Ik heb nog veel enkel glas en in de wc en badkamer groeit veel schimmel”, zegt Shavana. “Voor een kindje met astma is dat geen gezonde situatie.”

Niet kieskeurig
De 4 kamerappartementen die Shavana zoekt zijn gewild. Er komen helaas weinig van dat soort woningen vrij. “Ik kijk iedere week naar het woningaanbod, maar er zijn heel weinig appartementen met een slaapplek voor ons allemaal.”

Dat is niet alleen een Hilversums probleem, want Shavana reageert op woningen in alle plaatsen in de Gooi- en Vechtstreek.” Tot nog toe heeft ze geen geluk gehad. “Het scheelt per huis, maar laatst stond ik op plek 98.” Het ziet er dus naar uit dat de Hilversumse nog wel even in de woonkamer blijft slapen.

Lekker buiten spelen
“Naël wil de hele dag naar buiten”, zegt Shavana. Het liefst zou ze een eigen woning met tuin kopen. Maar ja: “Waar ga ik 300.000 euro vandaan
halen als alleenstaande moeder?“ Ze snapt niet waarom ze voor zoveel woningen niet in aanmerking komt. “Ik zou makkelijk wat meer kunnen betalen en ik laat immers ook een huis van de woningbouw achter.”

Shavana werd door de Gooise Corporaties geïnterviewd om aandacht te vragen voor de woningnood in de Gooi- en Vechtstreek. In deze regio wachten ruim 15.000 woningzoekenden tot er een geschikte woning vrijkomt.  Met lange wachtlijsten en een stop op nieuwbouwprojecten is het einde van de woningnood helaas nog niet in zicht.

Dit kan je doen >

ontwerp: doorendoorontwerp | realisatie: itsyourday